ka, wee, aa, el, ie, tee, eitje; kwali, kwali, kwaliteitje!

kwaliteit

Je ziet het aan de foto's. We zetten zowat alles wat we aan foto's bij elkaar kunnen sprokkelen op de website. Want  het gaat in de eerste plaats om de herinnering. Of de foto nou goed gelukt is of niet. Of die nou in prima staat bewaard is gebleven of niet. Of de keuren nog helder zijn of verlopen. Alles nemen we mee. Dat heeft dan wel tot gevolg dat er foto's bij zijn die het aankijken eigenlijk niet waard zijn, vooruit dan maar.

Kijk eens naar de kwaliteit. Eigenlijk wisten we het wel, maar in deze fotoverzameling wordt het eens te meer duidelijk: die oude zwart-wit foto's van vroeger doen het nog prima, maar die briljante kleurendia's van weleer zien er niet meer uit! De tand des tijds knabbelt nou eenmaal harder aan kleur dan aan zwart-wit.

Dia's zijn, afhankelijk van hoe ze bewaard werden, toch vaak erg donker geworden. Zo donker soms dat de diascanner die we voor het digitaliseren gebruiken er niet veel meer van kan maken. Is de dia donker, dan wordt het resultaat door de belichtingsregeling erg blauw. Soms zo erg dat het ook met kleurcorrectie niet meer goed te krijgen is. Het is maar dat je het weet.